Upptäck Roslagen

Roslagen är ett kustområde i östra Uppland, norr om Stockholm. Det finna inga direkta entydiga gränser för Roslagen, men till det brukar man räkna skärgården utanför Upplands kust samt fastlandet närmast innanför denna, och innefattar därmed både öar och fastland längs Upplands kust. 

Norrtälje brukar ibland kallas för Roslagens huvudstad. Andra större samhällen i Roslagen är Danderyd, Djursholm, Hallstavik, Rimbo, Täby, Vaxholm, Åkersberga, Älmsta, Öregrund och Östhammar. De största öarna i Roslagen är Väddö, Ljusterö, Vätö, Gräsö och Singö. Du som söker boende in Öregrund kan bo på Epokgården, ett mycket fint ställe. 

De delar av Stockholms och Upplands skärgårdar som ligger inom Roslagen kallas också för Roslagens skärgård.

Sevärdheter i Roslagen

Roslagen karaktäriseras av små pittoreska skärgårdsstäder, historiska sevärdheter och orörd natur. Det är inte fel att bege dig ut på en skärgårdstur, segla med historiska skepp eller paddla kajak. Det finns även leder att vandra i nationalparken. Du kan även få se havsörn och säl i ytterskärgården. Missa inte att ta del av den svenska historien vid de världsunika vallonbruken, i Vaxholms fästning, i den heliga Birgittas Finsta och i de många medeltida kyrkorna och museerna.

Norrtälje är den stad som ses som Roslagens huvudstad så att säga. De har en hel del sevärdheter som inte är fel att kolla in. Där ligger bland annat Roslagens sjöfartsmuseum samt Batteri Arholma upplevelsemuseum.

Om du är i Öregrund, missa då inte att besöka Öregrunds hembygdsgård, som har en huvudbyggnad från 1700-talet samt att det finns ett  hantverksmuseum i vindsvåningen. I ladugården finns ett sjöfartsmuseum och i trädgården står en ledfyr.

Kolla också in Öregrunds kyrka, som är mest känt för sin 18 meter höga kklockstapel. 

29 Aug 2020