Upptäck Östermalm

En vacker del av Stockholm, det är Östermalm. Det är känt att vara ett tillhåll för överklassen och i området finns det en hel del exklusiva och dyra butiker och restauranger. På Östermalm finns exklusiva bostadskvarter såsom Strandvägen, Karlaplan, Villastaden och Diplomatstaden.

Dock är det så, att en gång i tiden var denna del betesmark för borgarnas djur. Förr var Malmarna uppdelade, och Norrmalm ägdes av hovet medan Södermalm ägdes av staden. Östermalm kallades för Ladugårdslandet, vilket anspelar på att där fanns fyra kungsladugårdar och tillhörde Norrmalm. I mitten av 1800-talet kom en omfattande ombyggnad av stadsdelen att göras. Nu ökade antalet förmöget folk i denna del av Stockholm. Det gamla namnet ansågs opassande och 1885 antog man därför det nya namnet Östermalm.

Sevärdheter

Östermalm har många kontraster idag. Det finns dels en hel del högklassiga bostadsområden här. Du som bor här och behöver hjälp med en elinstallation, du kan anlita en elektriker Östermalm. Denna del är även som har flest nattklubbar i hela Stockholm. De allra flesta av dem ligger samlade runt Stureplan. 

Östermalm har även ett lyxigt shoppingområde samt att här finns även Östermalmshallen, som är en saluhall.

Imponerande byggnader och vackra vyer finns att se längs med Strandvägen. På Narvavägen finnns Historiska museet, som är värt att besöka!

En vacker park att besöka är Humlegården, där det bland annat finns många skulpturer samt att här ligger även Sveriges Kungliga bibliotek och det har det gjort sedan 1878.

15 Sep 2021