Hur får man ut en grävmaskin på öarna?

När man ska bygga, dränera, renovera eller bara gräva för att exempelvis göra nytt avlopp så är det en fördel att kunna använda en grävmaskin. Inne i stan, på landet eller i andra delar av Sverige är det tämligen enkelt. Man bokar grävmaskinen och sen kommer den. Men hur sjutton gör man i skärgården? Hur får man ut en grävmaskin till öarna egentligen? 

Maskintransport i Stockholm kan inkludera även skärgården och på dklyft.nu kan du läsa mer om hur de jobbar för att få olika maskiner på plats. I vårt fall är det rätt "straight forward". De tar grävmaskinen på en lastbil och sedan får lastbilen åka båt ut till den ö det gäller. Om det går att köra av ut på ön så gör man det men annars använder man en kran för att lyfta över den istället. Det är skönt att man kan få maskintransport i Stockholm, så man slipper gräva för hand!

Vad händer om båten kantrar?

Om den båt som transporterar din grävmaskin mot förmodan skulle förlisa, eller tappa maskinen den bär, så finns det olika försäkringar som träder in. Båtföretaget har en försäkring och de som erbjuder maskintransport i Stockholm har också de en egen försäkring. Du kommer alltså inte att behöva köpa en ny grävmaskin!

Det är viktigt att veta att denna trygghet finns för det är naturligtvis inte helt utan risker att transportera maskiner. Olyckor händer och när utrustningen väger många ton så kan det blir väldigt fel. 

3 Apr 2022