Tips på billig belysning till båten

Skärgården är ett underbart tillskott i vårt svenska landskap. Det är både vackert och fridfullt och en avkoppling för både kropp och själ. Men ibland kan det vara omständigt att ge sig ut med en båt i Stockholms skärgård framförallt vid skymning som infaller tidigt under sensommaren. Belysning till privatbåtar är generellt sätt dyrt och här gäller det att tänka till om man vill komma billigare undan.

Investera i led extraljus med combo ljusbild

Ett smart tips är att helt undvika att köpa de exklusiva båtlamporna som kostar mycket. En fordonslampa kan fungera minst lika bra i de allra flesta situationer förutsatt att ljusbilden är korrekt. Vad menas då med ljusbild? Ljusbild är en benämning för hur ljuset sprider sig, det finns ljusbilder med lång räckvidd, kort räckvidd eller en kombination av de båda. En combo som ljusbild ger både en kort och lång räckvidd av själva ljuset från lampan. Ett led extraljus som i normala fall monteras på personbilar fungerar minst lika bra på en båt då strömförbrukningen och antal volt är identisk.

En LED ljusramp optimalt för närfältsbelysning

Det finns många fördelar med att använda extraljus framförallt när det gäller den ekonomiska biten. För dig som lägger stor vikt på utseendet finns snygga ramper att tillgå till ungefär samma kostnad. Notera att du helst bör fokusera på en IP68-klassad led ljusramp om denna är tänkt att användas under krävande arbetsförhållande. Ljusramper av låg kvalitet släpper lätt igenom kondens vilket reducerar livslängden avsevärt. En led ljusramp är enkel att montera på i stort sätt samtliga fordon.

20 Jul 2017