OS med massor med anekdoter

För fem år sedan firades (visste någon om det?) att det var 100 år sedan de senaste och ENDA olympiska sommarspel som någonsin ägde rum i Sverige. En site som firade denna begivenhet var arenastockholm 2012.se med info om Stockholm. Det var alltså sommaren 1912 som spelen ägde rum på Stockholms Olympiastadion. Enligt Sveriges Television kallades spelen solskensolympiaden eftersom det var varmt och vackert väder. Så varmt och soligt att portugisen Francisco Lázaro under maratonloppet fick värmeslag och dog efteråt. Oron spred sig bland svenskarna, och som ett resultat sägs en äldre dam ha telegraferat till en ung släkting: ”Axel måste sluta springa. En har dött!”. Nämnda Axel hade nämligen lagt sig till med den livsfarliga nymodigheten att jogga.

Svenska maratonlöparen fick skoskav

Mer tur hade den svenska maratonlöparen Sigge Jakobsson.

– Han var i kanonform, men dagen till ära införskaffade han sig ett par nya skor. Och vad tror du händer? Sigge fick ju skoskav. Han blev sexa, berättar Claes G Bengtsson för SVT.

Annat var det med den japanska maratonlöparen som skulle representera sitt land. Han kom aldrig i mål, och ansågs som försvunnen. Men helt försvunnen visade han sig dock inte vara. Han hade helt enkelt brutit sitt lopp, gått in i en trädgård hos en familj och blivit bjuden på saft. Kanske mycket trevligare än att springa maraton under en gassande sol i Stockholm.

7 Nov 2017