Hur funkar det med bergvärme?

En del tror att bergen blir varma av den lava som finns under, och att vi använder slangar och grejer för att ta tillvara på den värmen och skicka in den i huset. Så är det faktiskt inte. En bergvärmepump värmer upp huset, eller bostaden, genom den värme som är lagrad i berggrunden och som kommer från solen. Så rent krasst kan man faktiskt säga att bergvärme är solenergi egentligen. Man borrar ett hål ner i berget och en slang med västa sänks ner. Vätskan värms upp och skickas till värmepumpen som skickar ut värmen i ditt hus, och sedan åker vätskan ner igen för att värmas på nytt. 

Bara för nya hus?

Nej inte alls! Det finns gott om exempel där man bytt till bergvärme i Stockholm och då också i de äldsta delarna av stan. Det beror på att bergvärme är ett smart val både ekonomiskt och miljömässigt. Och du, det finns appar man kan installera för att styra sin bergvärmepump också. 

Vad kostar det?

Det är ganska många saker som påverkar priset. 

  • Storleken på huset och var det ligger.
  • Vilket system du har för värme idag.
  • Extra tillval som konvektorfläkt till exempel.

Eftersom det är så individuellt så är det alltid en bra idé att få en offert eller två. Hos EKVT Värmeteknik kan du få hjälp när du har funderingar kring bergvärme i Stockholm. Du kan ringa dem, mejla eller fylla i ett formulär. Du hittar mer information här

26 Feb 2020