Glöm inte att vintersäkra båt och stuga

Sommaren är i full fart och det är lätt att då glömma bort att den svenska vintern snart kommer. Så snart september är över så börjar kylan välla in och det är inget ovanligt med snö redan i början av november. Se därför till att inte glömma av att ta upp din segelbåt och tömma den på vätskor som kan frysa. Och glöm inte av att vintersäkra även din sommarstuga. Här får du några tips så att stugan är i tipp topp när våren kommer:

  1. Stäng av vatten och se till att tömma rören ordentligt. Öppna en kran och låt vattnet rinna tills det inte kommer mer efter du stängt av vattenledningen. På detta vis slipper du sönderfrusna rör och du behöver inte ringa en VVS-montör för att byta ut hela systemet. 
  2. Täck för fönster. Antingen med färdiggjorda luckor, eller med skivor av plywood. Höstvindarna kan bära med sig grenar och bråte som kan slå sönder fönster på ett enkelt sätt. 
  3. Töm hängrännor och se till att alla takpannor är hela. Tänk på att det kan finnas en sil i stupröret som också behöver städas ur. 
  4. Täck för både ventilationshål och eventuell skorsten med nät för att slippa djur som flyttar in under vintern. 
  5. Ta in elkablar och vattenslangar som ligger utomhus.

Om du följer dessa tips, och dessutom har bra lås på både stugan och uthus, så kommer du till våren att kunna njuta av solen utan massor av extra arbete. 

27 Aug 2018