Gillar du människor och att köra? Bli busschaufför

En busschaufför kan jobba med linjetrafik, köra expressbussar, jobba inom färdtjänst och köra flygbussar. Även turistbussar behöver bra chaufförer och det finns idag en brist på förare till bussar. Hur gör man för att bli busschafför? Vad får man i lön? Vi kollar närmare. 

Utbildningar och lön

För dig som ska börja gymnasiet finns Fordons- och Transportprogrammet, med inriktning mot Transport. För dig som fyllt 21 så kan du genom Komvux få samma gymnasiala utbildning. Det finns också ett flertal olika utbildningsplatser i Sverige där du som vuxen kan omskola dig till busschaufför. Medellönen för en busschaufför ligger på cirka 27 500 kronor per månad, men skiljer sig en del mellan olika platser i landet. Avgörande för lönen är också vilken typ av buss du kör. Du kan söka jobb hos flera olika Svenska Bussbolag med inriktning mot linjetrafik, turism eller annat. 

Krav för att bli busschaufför

Om du inte har möjlighet att bli busschaufför genom gymnasiet så finns det några krav som ställs på dig. Du ska behärska svenska språket, kunna uppvisa körkortstillstånd för körkortsbehörighet D och du måste ha fyllt 21 år. Grundskola och gymnasiet måste vara fullföljd och du måste ha körkort med behörighet B. Alla förare som ska köra buss i i yrkestrafik måste också ha ett yrkeskompetensbevis (YKB) och testet för detta genomförs i samband med utbildningen. Det gäller i 5 år och ska sedan förnyas genom fortbildning vilket bussbolagen står för. Du bör också ha gott tålamod, då det kan uppstå konflikter på bussar. 

15 Mar 2019