Baka ditt eget bröd till utflykten

Att baka egna små frallor att ta med på båtturen är enklare än många tror. Här får du recept och hur du ska gå tillväga. 

Du behöver:

  • 25 gram jäst
  • 2,5 dl ljummet vatten
  • 1 tsk salt
  • 2 msk olja (olivolja, rapsolja eller vanlig matolja)
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 uppvispat ägg att pensla med

Gör så här

Sätt på ugnen på 225 grader (ta ur gallret!). Smula sedan ned jästen i en bunke och häll på ca en halv deciliter ljummet vatten och blanda ut jästen tills den löst sig. Blanda sedan i resten av vattnet. Tänk på att det bör ha en temperatur på mellan 38 - 45 grader Celsius. Är det för kallt kommer degen ta lång tid på sig att jäsa. 

Häll sedan i oljan och saltet och till sist mjölet. Lägg i lite åt gången om du arbetar degen för hand. Om degen blir för lös, häll i lite mer mjöl och blir den för fast så droppa i vatten till den blir lagom. Knåda degen i minst 15 minuter och låt den sedan jäsa under en handduk i cirka 30 minuter. 

Forma 10 - 12 frallor och jäs sedan i ytterligare 30 minuter. Pensla med det uppvispade ägget precis innan brödet ska in i ugnen och grädda i cirka 15 minuter. Låt brödet svalna på galler under en handduk. 

Gillar du inte att baka? Eller behöver du mer bröd än du klarar av att fixa själv? Då kan du istället vända dig till ett bageri i Uppsala som ordnar det åt dig. 

6 feb 2021